6 tips om uw planten goed water te geven

Weten wanneer en hoe je kamerplanten water moet geven, is een van de meest effectieve en gemakkelijkste manieren om ervoor te zorgen dat je planten het goed doen in je huis.

Bekijk onze video en lees onze tips voor het verzorgen van planten om te leren hoe je kamerplanten water geeft.

Een van de meest voorkomende fouten die nieuwe eigenaren van planten maken, is hun planten te veel water geven, ook wel dood door H2O genoemd. Helaas is het mogelijk dat je je planten te veel van het goede geeft!

Alle planten hebben water nodig. De wortels absorberen water en vullen de cellen van de plant, waardoor de vezels worden versterkt om sterke bladeren en stengels te produceren. Naast bodemvocht is zuurstof even belangrijk voor planten – daarom is het hebben van poreuze grond belangrijk.

Als u uw plant te veel water geeft, kan de plant niet ademen en verstikt uw plant effectief. Het maakt je plant ook erg vatbaar voor ziekten zoals wortelrot, wat grote problemen kan opleveren voor de gezondheid van planten op de lange termijn.

Hoe u uw planten op de juiste manier water geeft?

Tip #1: De pot van de plant is belangrijk

De meeste planten die je bij andere retailers koopt, zitten in kweekpotten. Deze potten zijn bedoeld als tijdelijke containers voor uw planten, niet als permanente woningen. Planten die langdurig in potten van kwekers worden bewaard, zijn bijna altijd wortelgebonden in de container, wat hun groei remt, het moeilijk maakt om ze goed water te geven en ze vatbaarder kan maken voor ziekten.

Om je planten gezond te houden, hebben ze potten nodig die de juiste maat hebben voor de grootte van de plant. De potten hebben ook drainagegaten nodig om de grond te helpen uitdrogen na het water geven en moeten op een schotel staan ​​zodat je grondig water kunt geven en overtollig water kunt opvangen.

Tip #2: Planten hebben verschillende waterbehoeften

Net als mensen gedijen planten in verschillende vochtomstandigheden, afhankelijk van het planttype en de omgeving. Als je je afvraagt ​​hoe vaak je je planten water moet geven, moet je eerst de taal van je planten leren om te weten wanneer het tijd is om water te geven.

Vetplanten staan ​​bijvoorbeeld graag aan de droge kant en zijn bij te veel water zeer vatbaar voor rot. Tropische potplanten zoals varens en calathea’s moeten constant vochtig worden gehouden, terwijl andere planten graag wat uitdrogen tussen de gietbeurten.

Het is essentieel om de unieke behoeften en voorkeuren van uw plant te begrijpen voordat u ze water gaat geven. Voor volledige instructies voor het bewateren van uw planten, bekijk onze A-Z Plant Care Guides voor al uw plantverzorgingsbehoeften.

In plaats van een strikt waterschema op te stellen, is het beter om te letten op wanneer de grond droog aanvoelt. Zorg ervoor dat u uw vinger of vochtmeter gebruikt om enkele centimeters onder de bovengrond te controleren, en als u geen vocht waarneemt, is het tijd om water te geven.

Tip #3: Geef de aarde water, niet de bladeren

Het is ook belangrijk om te voorkomen dat de bladeren spatten als je je plant water geeft. Zorg ervoor dat de tuit van je gieter zich onder de bladeren bevindt en alleen op de grond gericht is. Deze eenvoudige methode helpt bacteriële infecties, schimmelinfecties en andere gezondheidsproblemen te voorkomen.

Tip #4: Geef grondig en gelijkmatig water

De wortelsystemen van planten weerspiegelen hun gebladerte. Als je maar aan één kant water geeft, groeien de wortels en bladeren naar het water dat aan die kant beschikbaar is. Om je plant vol en weelderig te houden, geef je de pot gelijkmatig water. Water grondig totdat het water uit de bodem van de pot in de schotel stroomt.

Tip #5: Gooi overtollig water weg

Net zoals mensen niet genieten van hun voeten als ze natte schoenen of sokken dragen, houden planten er ook niet van dat hun wortels in te natte grond worden bewaard. Wanneer de wortels van een plant te lang in verzadigde grond staan, gaat je plant uiteindelijk rotten. Wacht na grondig water geven een paar minuten tot het water uit de drainagegaten in de schotel loopt en gooi vervolgens het overtollige water weg om drassige grond en ‘natte voeten’ te voorkomen.

Tip #6: Houd rekening met de seizoenen

Net zoals we de neiging hebben om in de winter te vertragen, zullen veel planten tijdens de koudere seizoenen inactief worden door energie te besparen en hun groei te vertragen. Hierdoor hebben planten veel minder water nodig dan in de zomer. Deze gedragsverandering maakt het des te belangrijker om de taal van uw specifieke plant te leren en de tijd te nemen om te begrijpen wanneer deze daadwerkelijk water nodig heeft.

Je binnentemperatuur is een andere belangrijke factor bij het behouden van een gezonde kamerplant, vooral als de seizoenen veranderen. Zorg ervoor dat je leert welke temperatuur- en vochtigheidsniveaus je planten nodig hebben en doe je best om die omgevingsomstandigheden na te bootsen.