Kunststof Bewerken

Kunststof kun je op verschillende manieren (laten) bewerken. Zo zijn er diverse conventionele technieken als draaien en frezen. Daarnaast wordt er de laatste jaren steeds meer kunststof lasergesneden. Kunststof lasersnijden is een snel en nauwkeurig proces. Dit maakt het prijstechnisch interessant. Vandaag zullen we de verschillen tussen deze gangbare bewerkingsmethoden bekijken. Iedere vorm van bewerken heeft namelijk voor- en nadelen.

Kunststof lasersnijden

Als nieuwste bewerkingsmethode bekijken we deze techniek als eerste. Lasersnijden is een techniek waarbij er met een hoge temperatuur, die heel lokaal wordt “aangebracht”, een materiaal wordt gescheiden. In de metaal verwerkende en bewerkende industrie wordt dit al geruime tijd toegepast. Naast lasersnijden werd hier vroeger ook veel plasma en autogeen gebruikt om het metaal te snijden. Autogeen en plasma zorgt voor een enorme temperatuursverhoging van het te snijden materiaal. Zoals je wellicht begrijpt is dit bij kunststof niet handig in verband met de brandbaarheid van het materiaal. Ook al zou je kunststof kunnen snijden met een plasma snijder dan zal het materiaal alsnog vervormen. Geen goed idee dus. Bij kunststof lasersnijden ligt dat anders. Doordat de laserbundel op een zeer klein oppervlak wordt beschenen verdampt alleen lokaal op deze plek het kunststof. Het verdampte materiaal wordt direct afgevoerd door de purgeflow in combinatie met een zware afzuig installatie. Doordat de laserstraal zo fijn is, kunnen er ook zeer fijne onderdelen gesneden worden. Hierbij is de vormvrijheid enorm. Wel moet je rekening houden met het 2d karakter van lasersnijden. 2,5 en 3D lasersnijden is bij kunststof niet mogelijk. Wellicht wel in de toekomst want de techniek veranderd snel. De Laser Frezer in Hoogeveen is een bedrijf dat gespecialiseerd is in het lasersnijden van kunststoffen. Dit bedrijf is een van de grootste bedrijven in deze sector. Daarnaast zijn ze het snelst groeiende kunststof bewerken de bedrijf van Nederland.

Kunststof draaien

Het draaien van kunststof is al geruime tijd een veelgebruikte methode. Met een zogenaamde draaibank worden, er al dan niet automatisch, onderdelen uit een massieve buis of staf gedraaid. Op hoge snelheid wordt er een staf rondgedraaid in de machine. Een beitel steekt langzaam in het snel ronddraaiende materiaal en hierdoor wordt het weg gefreesd. Dit draaien wordt veel toegepast bij ronde delen. Je kunt je wellicht voorstellen dat als je iets ronddraait er automatisch een ronde vorm ontstaat. Denk maar aan het ouderwetse pottenbakken. Een homp klei wordt op een ronddraaiende tafel tot een ronde vaas “gekneed”. Zo werkt kunststof draaien in feite ook. Naast dat er meestal enkel ronde onderdelen met kunststof draaien worden geproduceerd, zijn er ook draaibanken met en externe freesmotor. Met deze motor kunnen er onderdelen en of vormen uit het ronde onderdeel gefreesd worden. Ook kun je heel goed tandwielen produceren met een kunststof draaibank. Kunststof draaien kan automatisch en CNC gestuurd uitgevoerd worden. Hierdoor kan een hoge kwaliteit, productiesnelheid en nauwkeurigheid gehaald worden.

Kunststof Frezen

Kunststof frezen met een vlakbed freesmachine of verticaal bewerkingscentrum wordt al sinds -jaar en dag- uitgevoerd. Zowel vlakbed al verticaal hebben verschillende veelgebruikte toepassingen. Waar een vlakbedfreesmachine meestal wordt gebruikt in de reclame industrie wordt een verticaal bewerkingscentrum veel in de fijne- en precisie onderdelen gebruikt. Doordat een verticaal bewerkingscentrum zeer nauwkeurig is en meestal meer dan 3 assen heeft kunnen hier zeer veel onderdelen op een zeer nauwkeurige manier geproduceerd worden. Het instellen en bedienen van een dergelijke machine is daarentegen een specialistische klus en kan lang duren. Bij kleine aantallen kost het tekenen, instellen en programmeren meer tijd dan het daadwerkelijke frezen. Hierdoor wordt er vaak voor lasersnijden gekozen als het onderdeel dit toelaat.

Conclusie

Voor ieder onderdeel bestaat een ideale productiemethode. Voor het beste resultaat en de beste prijs kun je het best contact opnemen met een specialistisch bedrijf. Ze helpen je verder met jouw vraagstuk!